Weerbericht RCN 27 april

 

 

Anne Marie Kuijpers-Jagtman                                                

‘’Now one by one our neigbour/friend pass away due to corona, cannot attend funeral, direct wrap with plastic seal in coffin, within 4 hours to special cemetery in Jakarta’’.

Deze boodschap komt hard binnen als ik ’s morgens bij het opstaan mijn telefoon pak om de Indonesische appjes te lezen die vanwege het tijdverschil altijd ’s nachts arriveren. Dat de situatie in Indonesia veel erger is dan de officiële cijfers laten zien wist ik al lang. Wat wil je ook met een minister van volksgezondheid die eind maart nog zei dat bidden en goede voeding corona buiten de deur houden. Gisteren is de Ramadan begonnen. Dat betekent dat half Indonesia op weg is naar zijn geboortedorp. De president wilde deze exodus niet verbieden. Uiteindelijk is hij onder grote druk toch overstag gegaan en heeft nu afgelopen maandag aangekondigd, dat vanaf vrijdag reizen verboden is. Dus dan weet je wat er deze week gebeurd is …..

Eigenlijk zou ik in maart en april weer in Jakarta zijn, maar dat had ik veiligheidshalve in januari al afgezegd. Intussen zijn daar 1 collega-hoogleraar en haar man overleden aan covid-19.

Onder druk wordt alles vloeibaar, dat bewijst deze crisis maar weer. Na jaren moeizaam ploeteren om een Europees netwerk voor virtueel onderwijs aan specialisten in opleiding (AIOS) op te zetten, is dat nu in één week uit de grond getrokken. AIOS van meer dan 300 afdelingen over de hele wereld doen mee. Acht weken lang is er 4x per week van 17.30-19.00u een Zoom webinar door 16 docenten uit Europa en 16 uit de US. Maandagavond was het mijn beurt. Het blijft vreemd om een uur tegen je eigen PowerPoint te zitten praten. Een interactieve discussie komt niet echt op gang met 3500 mensen. Naderhand krijg je een analyse hoeveel mensen er ingelogd waren, 3486 om precies te zijn, maar het meest informatief is om te zien wanneer ze afhaakten!

Zoals heel Nederland zitten wij ook thuis. Gelukkig is iedereen in onze omgeving (nog) gezond, (nog) niet failliet gegaan of (nog) niet ontslagen. Het is prachtig lenteweer, 40 keer rond het huis is 6000 stappen. Onze kleinzoon van bijna twee heeft zijn vocabulaire uitgebreid met ‘’opa bellen’’. En de kleindochters hebben hockey- en ballettraining via de IPad. Ik heb besloten een moestuin aan te leggen, want het gras wordt hier toch nooit wat.

Keep going, Anne Marie

 

Jan Roelof Moll

Gezondheid: Is nu gelukkig weer OK. Onze zoon Philip (27) heeft met Corona 5 nachten in isolatie in het VU aan het zuurstof gelegen. Is gelukkig goed hersteld en loopt weer hard. Toen ik hem ophaalde uit het ziekenhuis en hem uit de rolstoel die uit de sluis geduwd werd plukte, was hij zo blij de zon weer te zien!

Mijn moeder (90) woont gelukkig nog zelfstandig (‘om de hoek’ in Brakkenstein) en redt het tot nu toe heel goed. Ze wordt goed bevoorraad, en blijft in beweging: ze maakt dagelijks een klein wandelingetje achter de rollator. Hermien gaat dagelijks naar haar werk op de longafdeling van het Radboud en heeft het daar “pittig”.

Werk: Thuiswerken met veel Skype-for-business, Teams etc. Werkt vervreemdend als je elkaar niet meer in den lijve ontmoet. Heb het deze maand nog heel erg druk met mijn twee banen, maar dat gaat veranderen. Rond de Kerst heb ik het besluit genomen om na 23 jaar te stoppen bij Royal HaskoningDHV en het aanbod van TU Delft te accepteren om daar voor 4 dagen/week aan de slag te gaan per 1 mei. Bij TU Delft Civiele techniek Afdeling Waterbouwkunde  neem ik de personele portefeuille over van hoogleraar Bas Jonkman, en ga ik een derde Europees consortium leiden, ditmaal gericht op duurzame energie/waterkracht.

Mijn Nijmeegse team bij Royal HaskoningDHV is helemaal niet blij dat ik nu wegga en niet netjes mijn tijd uitdien tot aan mijn pensioen. De geplande afscheidsborrel bij Waalzicht op I-Lent heb ik door de Corona maatregelen moeten afblazen, maar mijn team schijnt een verrassing in de maak te hebben voor mijn laatste werkdag a.s. donderdag.

Rotary: Afgelopen maanden hebben we met de commissie International Services hard getrokken aan een project voor ondersteuning van het werk van Anne Marie Kuijpers in Indonesie, Sumbing Bibir. We mikken op een Global Grant voor de financiering van het bouwen van een leer/werkomgeving voor kinderen met een beperking (o.a. schisis) en hebben met steun van het Bestuur, van de contactclubs in Tongeren en Mönchengladbach en onze Gouverneur de eigen bijdrage hiervoor nagenoeg rond. Edoch!  Gisteren een domper: de nieuwste regels van de International Rotary Foundation hebben het financieren van de bouw van een leeromgeving uitgesloten. Even herbezinnen nu.