weerbericht 3 mei 2020

Birgit Hendriks

Beste vriendinnen en vrienden,

Vandaag heb ik eindelijk de nieuwe inlog codes voor Rotaryclubnijmegen.nl gebruikt. Alle weerberichten gelezen. Wat een mooie manier om verhalen te delen en rustig te kunnen lezen hoe het leven van ieder er uit ziet. En omdat ik het zo leuk vind om te lezen over alle gezinnen, zal ik dat ook eens uitgebreid doen.

Bij ons is iedereen gezond. Martin werkt alle dagen thuis en vergadert veel via alle mogelijke virtuele varianten. Hij was al gewend veel thuis te werken, maar de maandagen op kantoor in Enschede mist hij wel. Geen gesprekken met collega’s, samen lunchen en zo. Onze oudste zoon Martijn woont samen met Maaike in Enschede. Martijn doet zijn afstudeeronderzoek Technische informatica nu thuis. Maaike begon net te solliciteren, dat valt nu in duigen. Maar ze maken het goed en hebben voldoende bezigheden. Onze Floris woonde in Eindhoven voor zijn studie HBO IT. Maar omdat hij geen colleges meer verwacht en na de zomer op afstudeerstage gaat in Amsterdam, heeft hij zijn kamer opgezegd en woont weer in Nijmegen. Yvonne, de jongste, zou 24 maart naar Maleisië vertrekken voor haar co-schap Gynaecologie. Dat ging natuurlijk niet door. Zeer tot haar spijt. Ze heeft veel vrije tijd gehad want de opleiding had niet zo snel een vervangende opdracht. Ze gaat af en toe naar haar kamer in Maastricht maar woont grotendeels weer bij ons. Gezellig het huis weer vol!

Ik maak het ook goed, werk juist meer dan ooit op kantoor. Als enige. De collega’s werken thuis. Mijn advieswerk in andere steden ligt nagenoeg stil. Ik doe kantoorwerk en neem de goederenleveringen voor Binnenstadservice Nijmegen aan. Hoewel dat niet veel is. Ik drink op 1,5 meter afstand een kopje koffie met onze chauffeurs die hun rit gaan rijden. Voor ons bedrijf zijn dit hele zware tijden want we leveren aan horeca en winkels in binnensteden.

De Corona crisis wordt door enkele lobby partijen in Den Haag gebruikt wordt om de start van zero-emissie logistiekzones in de steden vijf jaar uit te stellen. Die zones gaan op 1-1-2025 van start en zijn wezenlijk voor onze groeimogelijkheden, uitstel is wat ons betreft geen optie. Daarom ben ik met een collega uit Rotterdam de actie ZES25.nl begonnen. Dat geeft mooie extra invulling aan mijn uren op kantoor. Voor de liefhebbers onder ons is op die site meer te lezen.

Tot slot: leuk dat de Rotary Nijmegen app zo goed gebruikt wordt.

Hartelijke groet,Birgit

Beatrijs Linford

Vrijdag 13 maart staat in mijn geheugen gegrift. Vrijdag 13 maart was de eerste dag dat we geen fysiek onderwijs meer mochten verzorgen, vrijdagmiddag 13 maart waren de eerste docenten al bezig om via Microdoft Teams online les te geven. En met succes. Het hele team doet nu niet anders. Althans theorieonderwijs geven; alle praktijkonderwijs op de laboratoria ligt stil.

En we geven niet alleen online les, we vergaderen online en we hebben zelfs koffiemomentjes of lunchafspraken online;  we werken online en we hebben ook onze sociale momenten online. We kennen langzamerhand elkaars keukentafel, werkkamer en uitzicht. Maar ik mis het echte sociale contact, even bij iemand binnenlopen, kijken hoe het gaat.

Ik keek erg uit naar de persconferentie, dinsdag jl. Ik had zo’n hoop dat we weer iets in ons gebouw zouden kunnen gaan doen; al konden we maar voor een paar groepen weer wat praktijk opstarten. En ja, Mark Rutte begon over het onderwijs…….en ging verder over andere onderwerpen, zonder dat hij het hoger onderwijs genoemd had. Ik keek wat verbouwereerd naar Chris: ‘hij zegt helemaal niets over ons….., dus voor ons verandert er nog niets…..”. Inderdaad, voor het hoger onderwijs nog helemaal geen fysiek onderwijs in mei. Misschien kan en mag er wat in juni………

Wie weet kan er dan ook weer meer voor de Rotaryclub. Tot die tijd: doe voorzichtig en pas goed op jezelf en je omgeving.

Met heel hartelijke groet, Beatrijs

Joost Meuwese

Beste Rotary-vrienden,

Het Rotary-wiel (of rad of tandwiel) draait al meer dan 100 jaar. Soms soepel en licht, soms knarsend en stroef. Maar het blijft in beweging. Het oliekannetje van de gouverneur kan daar soms bij helpen. Maar nu dacht ik toch dat het wiel echt stil ging staan. Maar nee, toch weer beweging, nu in de vorm van deze Weerberichten.

Ook ons leven draait door, maar toch wel anders. Geen Corona-zieken in ons gezin, maar wel in de familie. Dan wordt zo’n pandemie wel concreet. Het CBS hanteert de koele term  ‘oversterfte’, dat zijn grote getallen, maar wel bestaande uit even zovele individuen, die overleden zijn in soms eenzame omstandigheden. Dramatisch voor betrokkenen en familie.

In de zorg draaien ze overuren en anderen zitten thuis te popelen om weer aan het werk te kunnen. De bankrekeningen van ondernemers staan nu even droog als de natuur. Dus grote verschillen in deze Corona-maatschappij.

Wij redden ons wel, want huis+tuin+mooi weer+pensioen. Af en toe een stukje fietsen. Wel weinig fysiek contact met kinderen en kleinkinderen. En veel lezen. Een aanrader: ‘De Pest’ van Albert Camus. Er zijn veel overeenkomst met deze tijd, inclusief een soort OMT. Bij de bibliotheek  gaat de uitleen (downloaden) van e-books gewoon door. Handig, snel en zonder extra kosten als je lid bent van de bieb. En de keuze is enorm.  Nog een aanrader: Pascal Mercier (‘Nachttrein naar Lissabon’), ‘Het gewicht van de woorden’. Vertaling uit het Engels, november 2019.

Ik bracht nog 2x een fiets+mobiele telefoon+zwaaigroet aan Rein. De tweede keer samen met Reyer. Bij deze de groeten van Rein aan alle Rotary-vrienden!! Blijf gezond en hou vol! Joost Meuwese