Weekbericht Rotaryclub Nijmegen 90 jaar 7 mei 2021

page1image160144

Clubjaar 90 /  Jaargang 63 /  Bijeenkomst 07-05 -2020

Motto van clubvoorzitter Lilian van der Velden: “Rotary inspireert”

Aanwezig:

Gasten: Guliaim uit Kirgizië

• 14 mei: Peter Mulders over zijn ervaringen in Australië
  • 21 mei: Eva Middelhoff over Ontwikkelingen in de Vereeniging
  • 28 mei: Digitale receptie voor Rein Gerretsen
  • 4 juni: John Tumaini en Carlo Nash over IHE

• 21 augustus 2021: Lustrumfeest
  • 10 december 2021: 80plus project
  • 18-22 mei 2022: Reis Berlijn

Jan Roelof kondigt een actie van Rotary Maastricht Oost aan in het kader van ‘end polio now’. Meer informatie en de actie website volgen via de mail.

Qader: uitnodiging om online aanwezig te zijn bij de Klimaattafel Internationaal, dinsdag 11 mei om 19.00 uur. In de groepsapp heeft Qader de folder geplaatst.

VERSLAG:

Qader introduceert daarna Guliaim. Zij is vrouwenrechtenactivist uit Kirgizië. Guliaim is de 12e Shelter city gast in Nijmegen. Shelter City is een initiatief van Justice and Peace Nederland in samenwerking met twaalf Shelter City steden in Nederland om mensenrechtenverdedigers wereldwijd te beschermen. Nijmegen is een van die Shelter city steden.

Guliaim is drie maanden te gast o.a. om kennis(sen) op te doen, aan haar netwerk te bouwen, te vertellen over vrouwenrechten in Kirgizië. Ze is voorzitter van de Bishkek Feminist Initiatives, de feministische organisatie die zich inzet voor een gelijkwaardige positie voor vrouwen en meisjes.

Guliaim begint te vertellen over haar land en haar eerste ervaringen in Nijmegen. Kirgizië is een klein land, maar toch zoals Hans later opmerkt, vijf keer groter dan Nederland. Er wonen ongeveer zes miljoen inwoners. Russisch is hun taal. Negentig procent van het land is bergachtig. Mede hierom is ze zo verrast over het landschap hier, prachtig vlak land. Ook geniet ze van de schone lucht en de enorme aantallen fietsers. Het is in haar land ondenkbaar dat zo veel vrouwen zo vrij kunnen fietsen. Voor ons misschien allemaal heel gewoon, maar ze maakt ons erop attent dat het echt heel mooi is en schoon.

Ze is hier in Nijmegen niet zozeer om uit te rusten, vooral om te zien en ervaren hoe andere landen leven, om inspiratie te vinden. Om te ervaren hoe steden gebouwd worden en comfortabel zijn voor de mensen. Nijmegen is ‘made for people’ zoals ze zegt. Ze zou al het groen wel mee willen nemen naar haar eigen land!

In Kirgizië is een meerderheid van de inwoners moslim. Het is een post sovjetland, begin jaren negentig onafhankelijk geworden. De politiek is niet sterk, het maatschappelijk middenveld (Guliaim noemt dit civil society) is krachtig en kan nog krachtiger worden. Veel organisaties moeten nog op gang komen.

Op de vraag of Kirgizië een democratie is, krijgen we niet echt een helder antwoord. Ja, er is vrijheid van meningsuiting, er is onafhankelijke media en het maatschappelijk middenveld is krachtig en blijvend.  Politiek is niet stabiel. Elke nieuwe regering probeert de maatschappelijke organisaties ‘er onder’ te krijgen. Bishkek Feminist Initiatives heeft daar nog iets meer last van omdat ze vechten voor vrouwenrechten terwijl de meerderheid van het land moslim is. Al is dat voor de nieuwe generatie nog op ‘beginnersniveau’ vanwege het feit dat de vorige generatie onder sovjetregime gedwongen atheïst was.

In vergelijking met Nederland zijn de vrouwen minder zelfbewust. Bishkek Feminist Initiatives richt zich daarom vooral op de vrouwen zelf, hoe ze zich kunnen versterken. Ze willen niet tégen iets zijn maar vooral proberen samen te werken. Het is ook onmogelijk om bijvoorbeeld tegen de islam te zijn, gezien de meerderheid van moslims.

Op de vraag over de invloed vanuit China verhaalt ze vooral over de handelsroute (ik neem aan een van de noordelijke zijderoutes). Die handelsroute vanuit China bracht Chinese goederen en creëerde een marktplaats. Drie jaar geleden probeerde Rusland die route te breken, omdat zoals ze zegt, Rusland Kirgizië van China wil isoleren.

Guliaim vertelt, naar aanleiding van de vraag naar haar eigen achtergrond, hoe ze van huis uit gelijkheid en gelijke kansen vanzelfsprekend vond. Ze kon studeren, was de eerste in de familie met een Master Degree. Maar eenmaal buiten het gezin zag ze andere dingen, gelijkheid en gelijke kansen waren niet vanzelfsprekend. En zo ging ze langzaamaan steeds meer activiteiten ontwikkelen op dit thema.

Er zijn best wel wat vrouwenrechten organisaties in Kigizië die goed samenwerken. Maar Bishkek is de enige feministische organisatie, en de meest kritische. Ze demonstreren, roepen hun mening en krijgen daarmee veel aandacht, vooral van de media.

Pas in 2019 kregen haar ouders in de gaten wat ze aan het doen was, “waarom is jouw gezicht overal in de media te zien?” Ze moesten erg wennen.

Haar echtgenoot is ook niet daverend enthousiast over wat ze doet, haar dochter wel!

Tot slot wordt haar gevraagd wie haar grote voorbeeld is. Dat is Roza Otoenbajeva, zij was president in een moeilijke tijd, in 2010 was er veel opstand, wrede conflicten. Otoenbajeva greep toen de macht. Kirgizië is het enige land in de regio die een vrouwelijke president heeft gehad, al is het maar anderhalf jaar. Daar is ze trots op, Otoenbajeva is haar rolmodel. Sinds de laatste coup (een half jaar geleden) zijn vrouwen nog veel zichtbaarder geworden. Er zijn veel jonge krachtige vrouwen die nu uit de schaduw stappen. En er is een mooie nieuwe regering op komst.

En met dit goede nieuws eindigen de verhalen van Guliaim. Lilian bedankt haar hiervoor en spreekt uit dat we haar hopelijk nog eens zien.

Deze jaargang van het Weekbericht wordt geredigeerd door Hans Classen, Maud Graff (vz) Tjeerd Jansen, Paul Dirven en  Astrid Wessels.