Weekbericht Rotary Club Nijmegen 28 oktober 2022

Clubjaar 91 / jaargang 65 / Bijeenkomst 28 oktober 2022

Motto van clubvoorzitter Maike Woldring  “De hoogte en de diepte in”

Aanwezig: 13 leden

Programma: Voedselbos – Paul Dirven

Mededelingen voorzitter:

LAATSTE WEEK OM DE NIEUWE ROTARY APP TE DOWNLOADEN

NOTULEN BESTUURSVERGADERING VAN 11 OKTOBER STAAN OP DE SITE

OP 25 NOVEMBER CLUBZAKEN

Mededelingen leden:

• Francis: Raymakers: Kleindochter van 12 jaar is na 2 jaar intensieve behandelingen genezen verklaard van acute leukemie.
  • Lilian van der Velden: dochter Flores Mes doet mee aan WK halve Triatlon in Utah, park Sion. Start is vrijdag 28 oktober en is te volgen op Ironman app met startnummer 1767.
  • Ronald de Groot: vriend en buurman Jaap ten Bergen zoekt sponsors voor een schooltje in Gambia. Suggesties zijn welkom.
  • Hans de Haan: Hartelijke groeten aan iedereen vanaf een door Rotary gesponsord uitzichtpunt in Zuid-Afrika.
  • Jan Roelof Moll: Club Tongeren heeft ons uitgenodigd voor:

* voordracht van Michelle Conixx op 8 november a.s. met als onderwerp Strijd tegen Terrorisme.

* concert op zondag 20 november met orgel en accordeon.

• Morgen staan we met 7 leden in supermarkt om de Voedselbank actie te ondersteunen. Dit is de eerste hands-on activiteit van dit jaar.

Paul Dirven verzorgt een voordracht over zijn VOEDSELBOS in zijn eigen bedrijf op de Campus van de Radboud Universiteit Nijmegen

Een voedselproducerend bos met meerdere lagen aan begroeiing van minstens een halve hectare groot. De mens kiest de beplanting en plantaan, het bos doet vervolgens , met een klein beetje hulp, de rest.

We zitten in het oude gebouw van voorheen de oude Sociale Dienst op het terrein van de Wis- en Natuurkunde faculteiten waar Paul samen met een aantal collega’s een aantal ruimtes in gebruik heeft.

Paul is sinds 2 jaar een voedselbos aan het creëren van 2,8 ha aan de rand van Malden . Dit was een weiland met een agrarische bestemming.

In deze periode is met hulp van een hoop vrijwilligers en noeste arbeid van Paul zelf een veelheid aan planten en bomen geplant.

Om een waardevol systeem te creëren binnen het voedselbos is het van belang om een ruime diversiteit aan planten en bomen te zetten die van hoog naar laag zijn geplant om zo veel mogelijk gebruik te maken van de zon opbrengst en zodoende meer groei en productie te krijgen.

Er zijn zo’n 7 tot 9 lagen beplanting; als je 4 lagen hebt kan je spreken van een voedselbos, al is dat wel wat mager.

De planten worden heel dicht tegen elkaar aan gezet om ze door de onderlinge concurrentie beter te laten groeien.

De meerjarige beplanting, die van over de hele wereld komen, is zo geplaatst dat ze ondersteunend en versterkend aan elkaar zijn, elkaar niet gaan overheersen en een mooie omgeving vormen voor wilde dieren en insecten.

In een voedselbos worden geen meststoffen, compost of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Er wordt ook niet gesnoeid. Wel water!

De grond moet voldoende lucht hebben en houden.

Er zijn vele planten met eetbare delen zoals o.a. een 20 tal soorten appels, peren, kersen, pruimen, kaki & lotus, perzik, abrikoos, moerbei, veelheid aan bessen en noten en veel bijzondere soorten zoals de Uiensoepboom en Szechuanpeper.

Er staan ook niet of minder eetbare planten zoals b.v. brem, haagbeuk, wilgen veldesdoorn en sneeuwbal. Deze planten dienen met name voor:

• Bosomgeving te creeeren
  • Windhaag/beschutting
  • Mineralen uit de bodem ‘oppompen’
  • Stikstoftekorten voorkomen!

Deel van het voedselbos van Paul ,het Wijbos, wordt gedeeld met initiatiefnemers Kleurrijk Groen/ Bureau Wijnand van Qader Shafiq. Een diversiteit aan mensen zijn hierbij betrokken en het Wijbos maakt o.a. ook dat het politieke aandacht krijgt.

De wilde paardenkastanje, nazaat van de Anne-Frank boom, is op het terrein de ontvangst boom; een plek waar mensen uit de hele wereld en richtingen ontvangen worden. (MvB)

Deze jaargang van het Weekbericht wordt geredigeerd door Hans Classen, Paul Dirven, Salima El Guada, Jan Ramakers en Astrid Wessels (vz). Verzoek van de Ledencommissie: graag de naambadge dragen.