Weekbericht RC Nijmegen 4 december 2020

Clubjaar 90/ Jaargang 63/ Bijeenkomst 4-12-2020
Motto van clubvoorzitter Lilian van der Velden: “Rotary inspireert”
Betalingen aan penningmeester Jeroen Simkens op rek. NL34SNSB0932203108 t.n.v. RC Nijmegen.Rekening Van Broekhovenfonds: NL29INGB0003575209.
Aanwezig: 16 leden online
Gasten: geen gasten

11 december 2020. Jan Roelof Moll: Waterhuishoudiong en schaarste
18 december 2020: Marieke van Baarle en Maike Woldring: TED-gesprek: Cultuur in corona-tijd
25 december 2020: geen bijeenkomst vanwege Kerstmis
01 januari 2021: geen bijeenkomst vanwege Oud&Nieuw
08 januari 2021: Nieuwjaarsbijeenkomst en start van het Jubileumjaar

Voorzitter Lilian:
• Geen jarigen deze/ afgelopen week
• Een aantal sombere mededelingen vanuit Fellowship (Jan Spanhoff). De gezondheid van Jacques van Schaik gaat snel achteruit en is zeer zorgelijk. Wim Bongaerts is net weer thuis van een operatie. Moet flink aansterken. Jan Pieter van Amerongen kampt nog steeds met kaakproblemen en is om die reden even niet aanwezig bij clubbijeenkomsten.
• Afgelopen week is er door de secretaris een brief rondgestuurd met een oproep van Quiet500 om te doneren. Als club hebben we ons verbonden aan dit mooie lokale initiatief.
• Volgende week lezing van Jan Roelof Moll over waterhuishouding en schaarste

Elsbet:
• Ze verwijst naar de wekelijkse column van de dochter van Jacques van Schaik in dagblad Trouw over haar ziekteproces.
Verslag

TED-gesprek, deze keer over Duurzaamheid in Nijmegen met Birgit Hendriks en de commissie Duurzaamheid. Kort, korter, kortst

De 3 leden van de duurzaamheidscommissie (Birgit, Paul en Elsbet) houden ieder een korte presentatie van wat hen drijft en wat hun passie is. Wat kunnen we als club doen?

Birgit:
Ze refereert aan de tv serie op TV Gelderland ‘Groene Koppen’ waarin zij recent (2/12) te zien was als 1 van de 16 groene koppen in de provincie. Met name het korter maken van de logistieke ketens is een van de zaken waar ze zich mee bezighoudt. Op dit moment vooral gericht op Food & Fashion.
Recent is de eerste fase van de circulaire hub – De Emmerik in gebruik genomen op het ENGIE-terrein in Nijmegen.
Doel is dus de logistieke ketens te verkorten. Dichter bij huis je producten produceren en kopen. Iets wat een enorm impact op klimaat en duurzaamheid heeft. Daarnaast de circulaire economie stimuleren. Spullen langer gebruiken, een andere bestemming geven of hergebruiken. Echt ook haar passie.
Een van de eerste bedrijven die zich hebben aangesloten bij De Emmerik is het voormalige Nimco (thans Made4You). In de vorm van CEO Max Krol wordt er samengewerkt om als bedrijf meer verantwoordelijkheid te nemen voor de circulaire economie.

Paul:
Hij belt in ‘live’ vanuit zijn voedselbos Werelds. Een initiatief welke hij een jaar geleden samen met zijn vrouw is gestart met de koop van een grote kavel weiland. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de inplant van meerjarige planten, bomen en struiken om over een aantal jaar een mooie voedsel opbrengst te genereren voor de lokale gemeenschap.
De keten is korter als je dichtbij haalt en zelfs nog zelf verbouwd.
Het voedselbos wordt opgesplitst in 2 delen; het Wijbos (clublid Qader is hier nauw bij betrokken) voor publiek toegankelijk en een deel voor straks de leden van het voedselbos voedselboswerelds.

Elsbeth:
Ze wil ons meenemen in datgene wat we zelf in t klein kunnen doen in onze eigen directe omgeving (huis, buurt) om de biodiversiteit te verbeteren. Een betere leefwereld creëren voor kleine dieren en insecten. Ze geeft vooral tips:
1) Mooi gras is voor het oog fijn, maar slecht voor de biodiversiteit. Laat het langer groeien. Laat maaisel liggen, meer (on)kruiden erin laten groeien.
2) Laat blad liggen in de herfst en winter. Goed voor de bodem en schuilplek voor insecten en kleine dieren.
3) Maak een composthoop ipv alles in de biobak
4) Kijk goed naar je beplanting; gebruik vooral inheemse planten en zorg voor diverse bloeiers. Bedek de bodem.
5) Zorg voor genoeg water in je tuin; poeltje, vijver en bewater uit een regenton. Denk aan de actie ‘Steenbreek’ om minder bestrating te hebben in tuinen. Grind is een goed alternatief op je oprit.
6) Zonwering kan prima met een pergola, door bomen. En laat je huis begroeien. Dit zorgt voor een natuurlijke isolatie en geeft leefruimte voor insecten.
7) GEEN GIF
8) En maak of koop een duurzaam insectenhotel

Na deze voordrachten ontstaat een mooie dialoog en soms ook discussie over wat wij vanuit Rotary zouden kunnen betekenen voor onze lokale gemeenschap. Moeten we niet verder zoeken naar lokale samenwerking hierin met de andere Rotaryclubs. Denk daarbij aan de volgende focusgebieden:
1) Projecten t.b.v. bewoners/wijken
2) Initiatieven voor start-ups en bedrijven
3) Onderwijs

Rotary International heeft sustainability ook als 7e focusgebied benoemd, wat een goede ontwikkeling is.
Onze voorzitter rond de bijeenkomst af met een afsluiting in de vorm van een Sinterklaas gedicht.
JS