Weekbericht RC Nijmegen 2 oktober 2020

Rotary Club Nijmegen

Clubjaar 90/ Jaargang 63/ Bijeenkomst 2-10-2020
Motto van clubvoorzitter Lilian van der Velden: “Rotary inspireert”
Betalingen aan penningmeester Jeroen Simkens op rek. NL34SNSB0932203108 t.n.v. RC Nijmegen. Rekening Van Broekhovenfonds: NL29INGB0003575209.

 • MEDEDELINGEN VAN HET SECRETARIAAT: S.v.p. aanmelden via de clubapp als je de bijeenkomst in de Rozenhof wil bijwonen.
  Aanwezig: 15 leden fysiek aan aanwezig en 4 leden online
  Gasten:  geen gastenPROGRAMMA:
  Do.08 oktober: Commissie-avond
  Vr.16 oktober: Astrid Wessels: Rotary Peace-fellowship
  Vr. 23 oktober:  Gouverneursbezoek
  Vr.30 oktober: 5e vrijdag: Hans de Haan: Cornelis Drebbel, een vergeten uitvinder
  Vr.06 november: Jan Roelof Moll: Droogte en de waterhuishouding in Nederland
  Do.12 november: volgt nog
  Woe.18 november: Let Op WOENSDAGAVOND: een avond bij Dekker van der Vegt
  Vr.27 november: CLUBZAKEN over Statuten en Huishoudelijk Reglement

  BELANGRIJKE DATA:

  MEDEDELINGEN:

 • LES VOIES ROMAINES, Dit jaar in Luxemburg is afgelast. Nieuwe datum wordt 9 oktober 2021.
 • Aanstaande donderdag zal er discussie plaatsvinden over hoe verder te gaan met onze club RC Nijmegen. Daarnaast commissievergadering. (Voorzitters) commissies worden uitgenodigd terug te rapporteren/ een bijdrage te leveren.
 • Francis: verslag van Innerwheel, 8e lustrumviering gisteravond. Er was een mooie bloem  door Paulien Lutters gemaakt voor alle leden, samen met een passend gedicht. Hulde aan Innerwheel!Verslag
  Annemarie Jagtman is invallend spreker, zij verontschuldigt zich bij voorbaat voor enige overlap met haar presentatie van vorige keer.
  Annemarie vertelt om te beginnen wat over Indonesië.
  Indonesië bestaat uit 16.000 eilanden, 2342 bewoond. In het evenaarsgebied heerst een tropisch klimaat, onder de evenaar een moeson klimaat. Het ligt op de ‘Ring of Fire’, dus er is veel vulkanisme. Aardbevingen zijn aan de orde van de dag. Bijvoorbeeld in 2018 en 2019 aardbeving in Lombok.
  Bevolkingsaantal in 1960 was 90 miljoen, nu 270 miljoen. Indonesië is het 4e land in de wereld qua bevolkingsaantal. Geboortebeperking is bespreekbaar. Gemiddelde leeftijd is 28 jaar (in Nederland is dit 42 jaar).
  In de grondwet staat dat er 5 godsdiensten mogen zijn. Dit betreffen als grootste groepen: moslim 87 % en christen 10%. In grondwet staat expliciet dat alleen monotheïstische godsdiensten toegestaan zijn.
  Economisch gaat het best goed. Speerpunten zijn: infrastructuur, gezondheidszorg en onderwijs. Zeker de infrastructuur staat sterk onder invloed van China. Men wil 10 nieuwe ‘Bali’s’ ontwikkelen om toerisme te stimuleren. De huidige Covid-tijd geeft wel aan wat het probleem is: Bali is voor 80% afhankelijk van toerisme. Geen baan betekent ook geen eten in Indonesië.
  Annemarie is aangesteld bij de universiteit van Indonesië.
  Het contact liep via Prof Lekkas uit Leiden. De Universiteit Leiden heeft veel contacten met Indonesië.
  Ook de Familie Jagtman komt uit Indonesië. Annemarie heeft tot haar verbazing en ontroering het graf van haar voorouders ontdekt op de Nederlandse Begraafplaats in Jakarta. Dit graf is inmiddels als dank voor alles wat Annemarie heeft gedaan gerestaureerd door haar collegae uit Indonesië.
  De medische faculteit in Jakarta zit nog op de oude plek. Tandheelkunde is inmiddels verhuisd naar een nieuw gebouw op een campus iets buiten de stad. Dat heeft Annemarie nog niet gezien. Annemarie doet er onderzoek en geeft onderwijs, ze mag niet meer opereren omdat ze met pensioen is.

  Stichting Sumbing Bibir
  Sumbing Bibir betekent spleet en is de naam van de Schisis Stichting. De stichting werkt veel samen met Rotaryclubs. Schisis is in Indonesië een ziekte die niet behandeld wordt als er geen geld is. Sumbing Bibir probeert te werken volgens de UN Sustainable Development Goals: Good Health, Quality Education en Collaboration (samenwerken met de lokale bevolking).
  Hoe kan er vanuit deze Stichting bijgedragen worden aan de praktijk: Dit kan door kinderen te opereren en daarna te zorgen dat deze kinderen onderwijs krijgen. Naast Indonesië werkt Sumbing Bibir ook in India, in Hyderabad. Daar zorgt men voor de behandeling van kinderen en heeft men een schoolproject.
  De opleiding tot schisischirurg vindt deels plaats in Hydarabad, daar is enorme expertise. Daarna keren de chirurgen weer terug naar Indonesië.  Projecten binnen Indonesië.
  Jakarta is de hub. Vandaar trekt men uit over de eilanden:
  Covid in Indonesie. Er is geen piek geweest. Langzaam neemt de pandemie hier toe tot enorme proporties. Normale missies voor Sumbang Bibir liggen stil, de organisatie levert momenteel voedselpakketten voor de allerarmsten, geen inkomen is geen eten zoals eerder aangegeven.

 • Training: Er zijn goede fantooms, maar die heeft men in Indonesië niet. Samen met Rotaryclub Wijchen probeert Annemarie een Grant aan te vragen voor twee fantoom trainingssets.
  Hoe gaat een missie? Men vliegt naar locatie, en het is belangrijk dat de gouverneur van die locatie op je hand is. Dus beginnen met een enorme persconferentie, waarop de Gouverneur zich kan profileren. Daarna naar ziekenhuis, meestal losse paviljoens verbonden met open loopgangen. Daar wordt geopereerd, soms op twee tafels gelijk. Verkoeverkamers zijn er niet, meestal wordt de zorg direct door de ouders over genomen. De ouders moeten betaald worden, want anders komen ze niet. Een missie wordt afgesloten met een dagje sociaal uit.
 • project op Semarang, samen met Womans International: loopt prima.
 • Project op Lombok: hier bleek dat Roraty Grants niet meer naar gebouwen mogen, maar wel naar inhoud, bijvoorbeeld de inhoud van een operatiekamer. Verlichting, apparatuur, verstelbare tafels en krukken. Op Lombok wordt momenteel een ziekenhuis ingericht voor schisisoperaties met aansluitend de scholing van de behandelde kinderen.
 • Aanvraag voor de Grant met Tongeren, Mönchengladbach, Mataram. Districten participeren in geld, en dat wordt verdubbeld door RotaryFoundation. Veel werk. Veel administratie. Er dient een community-assessment gedaan te worden, want de lokale behoefte moet aangetoond zijn. Ongeveer 300 pagina’s werk. Duurt misschien wel 2-3 jaar voor deze Grant is ingediend. Met de vraag of we ons als club hierachter willen zetten sluit Annemarie af. Applaus.

Vragen:
Ronald: Samenwerken met andere specialismen om zo een OK te realiseren? Annemarie: Goede suggestie.
Lilian: Wat maakt dat een schisis riskant is? Ten eerste luchtweginfecties, ten tweede voeding, zeker als kinderen jong zijn, want kinderen kunnen niet zuigen. Ten derde, de buis van Eustachius werkt niet en daardoor worden ze vaak doof. Ze hebben een spraakprobleem. Daarnaast een schaamteprobleem in de familie, ze worden altijd binnenshuis gehouden. BB

Deze jaargang van het Weekbericht wordt geredigeerd door Maud Graff (vz), Hans Classen, Tjeerd Jansen, Paul Dirven en Astrid Wessels.
Verzoek van de Ledencommissie: graag de naambadge dragen.