Weekbericht RC Nijmegen 10 november 2022

Clubjaar 91 /  Jaargang 65 /  Bijeenkomst 10 november 2022

Motto van clubvoorzitter Maike Woldring  “De hoogte en de diepte in”

Aanwezig:  15 leden

Gasten:  5

De avond begon meteen mooi met een aangename ontvangst bij Boekhandel Roelants. Onze vriend Wouter stond zelf in de zaak, ontving ons hartelijk en stelde meteen zijn zoon Julius voor. Beneden was de ruimte omgetoverd tot een eetzaal met twee mooie grote tafels waar wijn en brood al klaarstonden. Zo’n andere omgeving doet meteen wat. Aan de tafels met de 15 aanwezige leden, de partners Hermien, Joke en Petra en natuurlijk de beide dichters, Marijke Hanegraaf en Victor Vroomkoning ontstonden meteen geanimeerde gesprekken.

Eelke, als voorzitter van deze avond, heette vervolgens iedereen welkom, hij had verder geen mededelingen van het secretariaat. Ook waren er geen jarigen of belangrijke data te noemen.

• 18 november Jo Berden Ommuring van Nijmegen met haar poorten en torens
  • 25 november Clubzaken
  • 2 december Jeroen Simkens Duurzaam beleggen: van marketingtruc naar verankering in de financiële wereld

• 16 december Algemene Leden Vergadering
  • 30 december geen bijeenkomst
  • 6 januari bijeenkomst georganiseerd door bestuur en programma commissie

Jan Roelof vertelde over de avond bij Rotary Tongeren. Lilian en Jan Roelof waren daar te gast en hebben een bijzonder boeiende voordracht meegemaakt van Michèle Coninsx, VN topvrouw, over internationale terrorisme bestrijding. Jan Roelof had een volle Rotary week want de avond daarna was hij bij het Avondje van vijf bij Bart Kramer. De muzikale inbreng van Theo, bijzonder bier, wijn en kaasplank van Bart en de mooie bespiegelingen van allen maakten samen een aangename avond.

Anneke vertelde dat ze in Basel is geweest bij de opleiding voor gouverneurs. Er waren veel Nederlanders aanwezig; alle gouverneurs, inkomend gouverneurs. Thema’s waren: Moeder en kind zorg, vrede, milieu en Roteract. Anneke vertelde ook over  het landelijk TRF (The Rotary Foundation) Seminar aan op 26 november aanstaande bij IHE Delft. Dit is een uitgelezen gelegenheid om kennis te maken met het IHE Institute for Water Education in Delft én kennis te maken met The Rotary Foundation, de wereldwijde goede doelen organisatie van Rotary. Gasten zijn welkom. Anneke stuurt een link om aan te melden. (toegevoegd aan dit verslag)

Dick vertelt dat hij blij is dat hij er weer eens bij kan zijn vandaag.

Verslag van de bijeenkomst

Vervolgens introduceerde Qader de gasten van vanavond. Qader refereert daarbij aan de inspanningen van Victor Vroomkoning om postuum de dichtbundel ‘Ik raak je aan’ van Wam de Moor uit te geven. En als opwarmer draagt Qader een eigen gedicht voor: ‘Schilderijen’ uit de bundel Ziensdurf.

Een kort interview met beide dichters volgt.

Marijke Hanegraaf, is eigenlijk pas begonnen met poëzie toen ze 45 jaar was. Eerder werkte ze onder andere bij Taptoe, het jeugdblad dat we allemaal wel kennen. Inmiddels is eind juni haar vijfde bundel uitgegeven.

Victor Vroomkoning begon veel jonger met gedichten, al op de middelbare school schreef hij onder dit pseudoniem. Voor zijn gedichten ontving hij vele onderscheidingen, waaronder de Karel de Grote prijs; oeuvreprijs van de Gemeente Nijmegen. Onder het heteroniem Stella Napels heeft hij één keer een bundel gepubliceerd. Dat leverde een mooie prijs op, maar ook veel gedonder. Het werd hem behoorlijk kwalijk genomen dat pas later uitkwam dat er een man achter dit heteroniem zat. Het bleef dus bij een uitgave onder die naam. Volgend jaar wil Victor graag een bundel uitgeven met zijn Nijmeegse gedichten.

Marijke Hanegraaf draagt vervolgens enkele gedichten voor, ‘Stadswaard’, ‘Gedicht onder voortdurend blauw’ en ‘Wat wordt’ uit haar laatste bundel getiteld ‘Bestaansbegeerte’. Een liefdesgedicht dat zich afspeelt in Heumensoord. Ook andere gedichten uit deze bundel draagt ze voor. Onder andere over haar reis naar haar dochter die in Nieuw Zeeland woont, over het afscheid en over weer ‘Thuis’.

Deze bundel is een aanrader!

Victor Vroomkoning begint met een introductie over vluchtelingen voordat hij zijn gedichten voordraagt. Allereerst leest hij een gedicht uit ‘Een koud paradijs’, een bundel die op initiatief van Qader is uitgegeven door stichting Gast, titel ‘bidprentje’. In 2010 heeft Victor op verzoek van Gemeente Nijmegen een gedicht geschreven ter nagedachtenis van de mensen uit het verzet WOII, getiteld ‘Ik was geen held’.

Nog een gedicht, voorgedragen toen Victor Vroomkoning de Keizer Karel oeuvreprijs mocht ontvangen, het trieste verhaal van twee medewerkers van Dobbelman, ‘Langenhuizen en Van Wezel’.

En dan iets vrolijkers: in opdracht van het Stedelijk Netwerk Nijmegen en Stedelijk Netwerk Arnhem schreef Victor ‘Spannend’. Hij leest het ons voor. Ook nog twee prachtige gedichten uit de bundel ‘Tachtig, zijn mooiste gedichten’. Ook al een aanbevelenswaardige bundel. Tot slot gedichten die onverbrekelijk met Victor verbonden zijn, omdat ze zo veel ‘gebloemleesd’ zijn. Lievelingsgedicht ‘Vloedlijn’, het gedicht ‘Vuilniszakken’ en het gedicht ‘Vijfentachtig’.

Elke luisteraar had zo haar of zijn eigen emoties en overwegingen bij al deze gedichten en dat leverde goede gesprekken op. Een hele mooie clubavond!

Qader bedankt Wouter en Julius Roelants voor de gastvrijheid en het organiseren van de maaltijd. Eelke bedankt de beide dichters middels het overhandigen van een mooie bon. En hij kondigt de volgende bijeenkomst aan, vrijdag 18 november, met een lezing van Jo Berden over de ommuring van Nijmegen met haar poorten en torens.

De notulist had met Dick nog een gezellige nazit met een glaasje wijn 😊BH

Deze jaargang van het Weekbericht wordt geredigeerd door Hans Classen,  Paul Dirven, Salima El Guada, Jan Ramakers en Astrid Wessels (vz). Verzoek van de Ledencommissie: graag de naambadge dragen.