Weekbericht 18 februari 2022

Clubjaar 90 / Jaargang 64 /  Bijeenkomst  van 18 februari 2022

MEDEDELINGEN VAN HET SECRETARIAAT: DRINGEND VERZOEK VOORAF AAN TE MELDEN VIA DE CLUB-APP VOOR DE BIJEENKOMSTEN IN GROENEWOUD

Aanwezig: 15 leden. 1 gast

Gast: Hermen Kroesbergen

• 25 februari 2022: Chris van Weel – Schilderijen van Jozef en Isaac Israëls
  • 4 maart 2022: Algemene Leden Vergadering (wordt verplaatst)
  • do. 10 maart 2022Luc Ponet (RC Tongeren) – De innerlijke kracht van muziek
  • 18 maart 2022: Jeroen de Vries – Duurzame voedselplanning
  • 25 maart 2022 : Beroepspraatje Nadine Maters
  • 1 april 2022: Interview Anneke Assen – Omgaan met tegenslagen en mislukkingen in het leven
  • 8 april 2022: Eleni Diker – Rotary Peace Fellowship

• 18- 22 mei 2022 : Lustrumreis Berlijn

Door Jan-Roelof, voorzitter.

1. Voordracht Eelke de Jong, als voorzitter 2024
  2. Graag intekenen als notulist
  3. Deelname Ryla 15-19 jaar intekenen: meld kandidaten aan als je iemand kent
  4. We doen mee met de open clubdagen week 5-9 april: introducés kunnen meekijken
  5. Samen met Mönchengladbach, 21 maart s avonds rondleiding trössler gruppe, textielmachines, 2 mei Bonten brauerei: meld je aan
  6. Actie voedselbank: 80-90 vrijwilligers gevraagd -actie bij AH- vragen om donaties 10-13 of 13-16 zat 9 april

Spreker Hermen Kroesbergen

1. Theologie Groningen promotie systematische theologie Oudehorne prdikant, predikant Zambia
  2. https://www.pknheumen.nl/gemeente/predikant/

Hermen Kroesbergen stelt zich voor:

Ik ben 43 jaar oud. Na predikant te zijn geweest in Oudenhoorn op Voorne-Putten, vertrokken mijn vrouw Johanneke en ik eind 2011 naar Zambia. Daar hebben we voor Kerk in Actie zes jaar lesgegeven aan aanstaande predikanten in protestantse kerken uit de regio. Johanneke is godsdienstwetenschapper, dus zij gaf sociaalwetenschappelijke vakken, en ik gaf theologie en filosofie. In de tijd daarna heb ik in Pretoria, Zuid-Afrika, een boek geschreven over wat ik heb geleerd over geloofstaal in zuidelijk Afrika. We hebben genoten van onze tijd in zuidelijk Afrika. Johanneke is ook fotograaf, dus we hebben veel prachtige beelden van dieren en mensen om ons te herinneren aan ons leven daar. Ze blijft vanuit Nederland artikelen schrijven over godsdienst in Zambia voor de universiteit van Pretoria.

Nu is het tijd om weer predikant in Nederland te worden. Het sprak me aan hoe de Protestantse gemeente Heumen zich presenteert: als open, oecumenisch en eigenzinnig – zo zie ik mijzelf ook. Ik vind het interessant om te zien hoe mensen, met wie je heel gewoon samenleeft in het leven van alledag, tegelijkertijd op een heel eigen en andere manier in het leven kunnen staan. Dat vind ik inspirerend, ook in een veelkleurige gemeente als Heumen: als je je openstelt voor elkaar kun je zoveel van elkaar leren. Dat naar voren laten komen zie ik als één van mijn belangrijkste taken als predikant – laten ien hoe je dingen steeds toch ook anders kunt zien, en juist daarin samen kerk-zijn. We kijken er naar uit jullie te leren kennen en samen met jullie gemeente van Christus te zijn!

Ds. Hermen Kroesbergen[email protected]

Hermen heeft een boek geschreven en presenteert daarover. Eerst bespreekt hij het onderwerp: wat is faith envy, wat zijn misverstanden over geloof, en hij bespreekt 3 filosofen die over geloof gepubliceerd hebben.

Book: 2021, Faith Envy

https://www.bol.com/nl/nl/f/faith-envy/9300000038512885/From time to time, both believers and nonbelievers envy those with more faith. In this book, Hermen Kroesbergen coins the concept of faith envy as an angle to investigate faith and religious language, and provide a new direction for the philosophy of religion. For far too long, the philosophy of religion has focused on statements of faith concerning superempirical powers, forgetting that if they would ever be able to prove these statements, they cease to be religious. Kroesbergen explores the possibility of using the angle of faith envy for a much-needed alternative approach, using the philosophers Soren Kierkegaard, Ludwig Wittgenstein, and Simone Weil as guides. Their lives and works have often been studied for what they have to say about religious beliefs; here, however, the focus is on what they have to say about the faith they envy. Our own faith envy, and Kierkegaard, Wittgenstein, and Weil’s struggle to make sense of it provides a deeper insight into what faith is and could be. This book is a timely and provocative intervention in a philosophy of religion that has reached a dead end, and a society that is deeply troubled about faith but envies it nonetheless.

Misverstanden over geloof

Geloof is denken dat god het hiernamaals en dergelijke bestaan
‘Intelligent design, afrikanen is het wel echt

Geloof gaat over regels en goed burger zijn
‘Envy’ het vertrouwen voelen dat je gedragen wordt en dat god voor je zorgt.
I envy those those we can believe there is a greater hand

Een wonder: als er geen andere verklaring is
Geloof geeft verklaring van onverklaarde

Drie filosofen

Ludwig Wittgenstein
Filosofisch
Dezelfde woorden kunnen diep geloof en baarlijke nonsens verwoorden
Je kunt niet zien wie ware gelovige is

Søren Kierkegaard 19e eeuw
Theoloog
Zocht Groot ideaal om voor te leven
Keuze tussen religieuze schrijverschap en verloving
Boek over Abraham: moet zoon Isaac offeren
Moraal: Geloof in vrees en beven zonder boek met regels
Ander boek: orakel: pleegzoon is slechte invloed van buiten, moet dood.
‘Iemand moet het doen’ is geen geloof
Verantwoordelijkheid nemen: verschuilen achter regels/andere vs zonder boek met regels

Deze jaargang van het Weekbericht wordt geredigeerd door Hans Classen, Tjeerd Jansen, Paul Dirven en Astrid Wessels (vz). Verzoek van de Ledencommissie: graag de naambadge dragen.